Те, що Ви обов’язково маєте знати про грудне вигодовування

Breastfeeding.jpg

У нашій країні завжди було прийнято досить довго тримати дітей на грудному вигодовуванні. Проте останнім часом сучасні матусі відходять від цієї традиції. Бажання зберегти роботу, зробити кар’єру змінюють пріоритети. Звісно, багато жінок просто змушені так вчиняти щоб утримувати дитину, але дуже часто причина все ж таки не в цьому. Тож варто нагадати, чому грудне вигодовування таке важливе як для дитини, так і для матері.

Насамперед, розставимо крапки над „і” щодо строків годування грудьми. Рекомендації ВООЗ однозначно свідчать, що до шести місяців грудне молоко має складати 100% раціону дитини. Це означає, що не варто додавати навіть воду. Після шести місяців слід поступово вводити інші продукти, але за можливості не припиняти грудне вигодовування до досягнення дитиною двох років [1].

Як відомо, материнське молоко має унікальний склад необхідних дитині поживних речовин, вітамінів та мікроелементів. Його вживання значно знижує ризики виникнення у дитини астми та інших респіраторних захворювань, лор-інфекцій, зубного карієсу тощо. Грудне молоко значно підвищує імунітет, тож дитина рідше хворіє. А це позитивно відбивається на психологічному стані – вона стає більш допитливою, швидше адаптується до навколишнього світу та розвивається. Але це ще не все.

Грудне молоко містить поліненасичені жирні кислоти, що є життєво важливими для розвитку мозку. Завдяки ним центральна нервова система дітей, що вживають грудне молоко, розвивається швидше і краще, ніж у тих, що вживають суміші. Адже на сьогодні жодна суміш не є збагаченою цими важливими речовинами настільки, щоб стати повноцінною заміною грудного молока.

Інший цікавий факт полягає у тому, що грудне вигодовування за деякими дослідженнями захищає дитину від ожиріння у дитячому віці та знижує ризик його розвитку у дорослому житті [2]. По-перше, це пов’язано з тим, що під час годування грудьми поступове збільшення жирності молока від початку до кінця годування підказує дитині, коли потрібно закінчувати прийом їжі. Таким чином запускаються процеси саморегулювання апетиту. Натомість склад суміші є однаковим протягом усього прийому їжі, тож калорійність регулюється людиною, яка годує дитину. Крім того, вищий вміст протеїну у сумішах підтримує у крові дитини вищий рівень інсуліну, що може призводити до більш активного відкладення жиру у тілі.

Неможна забувати і про психологічний аспект грудного вигодовування. Під час годування у мозку жінки активуються зони, відповідальні за співчуття та емоційний зв’язок з дитиною. Результати досліджень довели, що матері, що годують грудьми, більш позитивно сприймають своїх дітей та менш схильні до післяпологової депресії [3]. Тож користь грудного вигодовування є доведеною як для дитини, так і для її матусі. Не нехтуйте природною можливістю подарувати собі і своїй дитині міцне здоров’я та гарний настрій!

 

[1] Kramer MS, Kakuma R. The optimal duration of exclusive breastfeeding: A systematic review. Geneva, Switzerland: World Health Organization [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.who.int/nutrition/publications/optimal_duration_of_exc_bfeeding_review_eng.pdf

[2] Rafael Pérez-Escamilla Influence of Breastfeeding on Psychosocial Development [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.child-encyclopedia.com/sites/default/files/textes-experts/en/545/influence-of-breastfeeding-on-psychosocial-development.pdf

[3] Lianne J. Woodward, Kathleen A. Liberty Breastfeeding and Child Psychosocial Development [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.child-encyclopedia.com/sites/default/files/textes-experts/en/545/breastfeeding-and-child-psychosocial-development.pdf


Оставить комментарий

Ваш электронный адрес не будет опубликован. Обязательные поля помечены *


2019 © ModMed. Все права защищены. Лиц. МОЗ №157 от 03.03.2016